Over Blik op Stress


maaike-martens

Welkom bij Blik op Stress

Mijn naam is Maaike Martens (1980). Met Blik op Stress bied ik praktische en doelgerichte begeleiding van mensen met stress gerelateerde klachten. De counseling is erop gericht om jouw balans te herstellen en heeft als doel om jou in korte tijd naar een gewenste situatie te brengen.

Ik help je om jouw vitaliteit te herstellen, zodat je beter kunt omgaan met stressvolle situaties. Samen brengen we de druk die je ervaart in kaart en help ik je om de denkpatronen die jou in de weg zitten te herkennen. Met verhelderende gesprekken, inzicht verhogende opdrachten en eenvoudige ontspanningsoefeningen wil ik je inspireren om anders met spanning en stress om te gaan.

Je past in kleine, haalbare stappen je dagelijkse leefstijl en denkpatronen aan, waardoor je weer meer plezier beleeft en je in je eigen kracht komt te staan.

Mijn verhaal

Er was een periode in mijn leven waarin ik veel onbalans heb ervaren. Er waren op dat moment teveel zaken tegelijkertijd aan de hand: een hoge werkdruk, in de afstudeerfase van mijn opleiding, een recent verbroken relatie, geldzorgen, op zoek naar woonruimte, etc. Ik probeerde alle ballen hoog te houden, maar helaas hield ik het niet vol. Met in 2007 een periode van overspannenheid tot gevolg.

Een periode waarin ik angst heb gevoeld, verdriet, schaamte, hulpeloosheid, en vermoeidheid. Extreme vermoeidheid. Boodschappen doen bij de supermarkt bijvoorbeeld, was voldoende om de rest van de dag uitgeput op de bank door te brengen. Ik had het idee dat ik de grip op mijzelf en mijn leven volledig kwijt was.

Het leven is wat je gebeurt, terwijl je andere plannen maakt. – John Lennon

Maar uiteindelijk ben ik er weer bovenop gekomen. Dankzij de steun van familie en vrienden, en met hulp van professionals met ervaring en kennis op het gebied van burn-out, ben ik langzaamaan weer gaan vertrouwen op mezelf en heb ik het heft weer in eigen handen genomen. Het was een zware, maar zeer leerzame periode. Ik heb mezelf beter leren kennen. En ik heb technieken aangeleerd die mij helpen met een positievere houding ten opzichte van mezelf en het leven. Ik heb mijn grenzen leren herkennen en bewaken.

De draad weer opgepakt

Het afstuderen is – ondanks de zware, stressvolle periode – gelukt; dolblij was ik met mijn diploma HBO Personeelsmanagement. Vanwege mijn interesse voor de ontwikkeling van medewerkers, heb ik gekozen voor de afstudeerrichting Human Resource Development (HRD). Vanuit de overtuiging ´een tevreden medewerker is een kwaliteitsversterker´, en mijn eigen ervaringen op het gebied van overspannenheid, ben ik mij steeds meer gaan richten op vitaliteit en het vinden van innerlijke balans.

Terwijl ik werkervaring op deed in diverse branches en in verschillende functies, bleef ik mij op persoonlijk vlak ontwikkelen om een eventuele terugval te voorkomen. Zo volg ik sinds mijn overspannenheid in 2007 bijvoorbeeld yogalessen, doe ik aan mindfullness meditatie, verdiep ik mij in de theorie van positieve psychologie en lees ik veel boeken en artikelen over vitaliteit.

Een andere kijk op stress

Naar aanleiding van mijn ervaring met overspannenheid en vanuit mijn drive anderen te helpen met het vinden van evenwicht, besloot ik in 2014 om mijn interesse in vitaliteit en veerkracht een professionele draai te geven. Ik heb vervolgens de opleiding tot Stresscounselor succesvol afgerond en ik ben gestart met mijn counselingpraktijk. In 2016 heb ik daar de titel Slaapcoach aan toegevoegd. Met mijn praktijk wil ik mensen terugzetten in hun eigen kracht, zodat ze weerstand kunnen bieden aan de vele eisen die aan hen worden gesteld in deze drukke maatschappij. Dat ik met mijn kennis en ervaring hierin een rol kan spelen geeft mij veel energie en voldoening.

Mijn overtuiging is dat je met een andere definitie van de situatie, je nieuwe mogelijkheden en kansen zult zien. Door stress met andere ogen te bekijken, kun je inzicht verkrijgen in je eigen gedachten- en gedragspatronen. En dat is de eerste stap naar meer evenwicht.

Het geheim van verandering is om je energie te focussen. Niet op het vechten tegen het oude, maar op het bouwen van het nieuwe. – Socrates

Ervaringsverhalen

  • Maaike is een doortastende counselor. Ze weet goed hoe ze mensen kan helpen naar inzichten en stappen vooruit te maken. Ze is duidelijk, empathisch en professioneel. – Gerda (36) uit Leek
  • Door het traject bij Blik op Stress heb ik meer inzicht in wat mij stress of spanning geeft en waar dit eventueel vandaan komt. Door zelfreflectie kwam ik erachter wat ik kan gebruiken om stress tegen te gaan. Ik heb Maaike ervaren als open, eerlijk en persoonlijk. De begeleiding was helemaal op maat en aan mij als persoon aangepast. Geen standaard ‘trucjes’ die bij iedereen worden ingezet maar maatwerk, zeker een pluspunt! – Maarten (33) uit Groningen
  • Toen ik aan het begeleidingstraject van Blik op Stress begon wilde ik leren om beter met stress om te kunnen gaan. Tijdens het traject heb ik geleerd wat ik belangrijk vind en hoe ik hier naar kan handelen. Daardoor ervaar ik minder stress en heb ik meer zelfvertrouwen. Maaike heeft me een goede spiegel voorgehouden. Ze liet me zelf tot conclusies en inzichten komen door steeds door te vragen. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik mezelf beter heb leren kennen en lekkerder in mijn vel zit. – Charlotte (24) uit Groningen
  • Maaike is een open minded en creatief denkende counselor. Ze is zeer gemotiveerd. Met passie helpt ze mensen met het behalen van hun doelen en het verkrijgen van inzichten. – Katka (38) uit Assen