Praktische en doelgerichte coaching op maat

Niet invullen voor een ander (NIVEA)


Dat ga ik niet vragen hoor, want dan word ik vast uitgelachen. Ze heeft nog steeds niet gereageerd op mijn berichtje, ze is vast boos op me. Als ik met dit voorstel kom, vind mijn manager me vast een bemoeial. Herken je deze – of soortgelijke – gedachten? Lees dan hieronder het verhaal over Jasmijn. Zij werd zich bewust van haar gedachten en gebruikte NIVEA om te kiezen voor zichzelf.

Energievreters

Vorige week sprak ik met Jasmijn. Jasmijn is 27 jaar oud, hoogopgeleid, samenwonend zonder kinderen en ze werkt fulltime als serveerster in een lunchzaak in de binnenstad. Jasmijn wil graag ander werk, iets dat beter aansluit bij haar opleiding. Maar momenteel heeft ze onvoldoende motivatie om actief op zoek te gaan. Haar huidige baan in de horeca kost haar veel energie en ze heeft door de hoge werkdruk het gevoel constant op haar tenen te moeten lopen. Ook heeft ze het gevoel het nooit goed te doen in de ogen van haar manager. Jasmijn merkt dat ze tegen overspannenheid aanhangt. Daarom nam ze enkele weken geleden contact met me op.

In de sessie van vorige week zetten we de energievreters van Jasmijn op een rij. Ook gaan we op zoek naar mogelijkheden om meer rust en balans te creëren in haar leven. Jasmijn spreekt het verlangen uit om minder te gaan werken. Behalve het leuke contact met haar collega’s haalt ze weinig plezier uit haar huidige baan en financieel heeft ze wel wat ruimte. Jasmijn denkt dat ze door parttime te gaan werken meer energie overhoudt om ander werk te zoeken en dat het haar zal helpen naar een minder stressvol leven.

Dat heeft tóch geen zin

Wanneer ik Jasmijn vraag of dit al met haar manager heeft besproken, geeft ze aan dat dit volgens haar geen zin heeft. Ze vertelt me dat ze al wel weet wat haar manager zal zeggen. Het is namelijk erg druk in de zaak en het is moeilijk om geschikt personeel te vinden. Jasmijn denkt zeker te weten dat haar manager het niet goed zal keuren dat ze minder gaat werken. Ze wil hem ook niet tot last zijn en hem niet met haar problemen opzadelen, want hij heeft al genoeg aan zijn hoofd. Ook geeft ze aan bang te zijn dat hij haar hierdoor nog minder zal waarderen als werknemer. Ze heeft nu al het gevoel niet goed genoeg te zijn in haar werk.

Jasmijns behoefte om het goed te doen, aardig gevonden te worden en de ander niet te willen teleurstellen, zorgen ervoor dat ze van alles invult voor haar manager. Ze kijkt automatisch vanuit het perspectief van de ander en denkt te weten wat hij denkt en voelt. Het leidt haar af van wat ze zelf wil, en bovendien vergeet ze te checken of ze er misschien niet naast zit.

Niet Invullen Voor Een Ander (NIVEA)

Wanneer ik dit met Jasmijn bespreek, geeft ze aan dat ze inderdaad aan het invullen is voor haar manager. Sterker nog, ze laat haar eigen gedrag afhangen van de reactie van de ander (of eigenlijk: hoe ze denkt dat de ander zal reageren). Het idee dat haar manager haar verzoek om minder te gaan werken niet zal goedkeuren zorgt er namelijk voor dat ze überhaupt niet in gesprek gaat hierover.

Jasmijns idee over het antwoord van haar manager is grotendeels gebaseerd op aannames, zoals: ‘hij vindt mij lastig omdat ik dit vraag’, ‘als ik dit vraag, wordt hij boos’ en ‘het kan vast niet, want het is momenteel veel te druk’. Of deze aannames kloppen, is zeer de vraag. Jasmijn heeft ze in ieder geval nooit gecheckt bij haar manager.

Jasmijn heeft een groot empathisch vermogen. Ze kan zich goed in anderen verplaatsen en doet dit dus ook vaak. Ze kijkt naar een situatie door haar eigen ogen én door de ogen van een ander en wisselt dat continue af. Empathie is één van Jasmijns kwaliteiten, maar het heeft ook een valkuil. Dit voortdurend afwisselen zorgt namelijk ook vaak voor verwarring. Wil Jasmijn dit zelf, of denkt ze dat een ander dit wil? Ik adviseer haar om vaker afstand te nemen en er dan nog eens naar te kijken. Hierdoor creëert ze rust in haar hoofd. En ik nodig haar uit: ga niet invullen voor een ander, afgekort NIVEA!

Aannames checken

Met NIVEA in haar achterhoofd is Jasmijn deze week op haar manager afgestapt en heeft ze haar vraag bij hem neergelegd. Ze heeft goed kunnen uitleggen waarom ze wil overstappen naar een parttime dienstverband: één dag minder werken geeft haar meer ruimte voor zichzelf. Jasmijn heeft het gesprek met haar manager als zeer prettig ervaren, al vond ze het ook spannend. Ze vond het fijn dat haar verhaal serieus werd genomen door haar manager. Hij was begripvol en gaf Jasmijn een compliment om haar daadkracht en haar weloverwogen voorstel. Al haar aannames over hoe haar manager zou reageren bleken ongegrond.

In welke situatie zou jij wel een beetje NIVEA kunnen gebruiken?

 

Meer lezen?

 

 

 

Illustratie: Liza Renee