Nature calls – ontdek de heilzame werking van de natuur


Naar buiten gaan, de natuur in, heeft verschillende voordelen die er voor kunnen zorgen dat je je beter gaat voelen en minder stress ervaart. Niet alleen leidt het je af van al die verschillende informatiebronnen die de moderne tijd rijk is; de natuur heeft ook een rustgevende werking.

Brein in optimale conditie

“De moderne mens wordt overspoeld met informatie van sociale media, elektronica en mobiele telefoons,” merkt onderzoeksleider Ruth Ann Atchley, professor psychologie aan de University of Kansas, op. “Voortdurend moet de aandacht tussen verschillende informatiebronnen worden verschoven. Dat eist zoveel aandacht en concentratie op dat er geen mogelijkheden meer overblijven om zich helemaal te ontspannen en zijn creativiteit uit te leven.” Een lang weekend volledige onderdompeling in de natuur brengt volgens de onderzoekster het menselijk brein weer in optimale conditie.

Maar ook een korte ‘nature boost’ doet wonderen voor je gemoedsrust. Gewoon in het gras zitten en je gedachten – net als de wolken – aan je voorbij laten drijven, tijdens een boswandeling je zintuigen laten prikkelen door kleur, geur en geluid, of al je zorgen met de zeewind meegeven op het strand. De natuur heeft een positieve werking als het gaat om het loslaten van spanning en gedachten.

Wetenschappelijk onderbouwd

Het Instituut voor natuureducatie (IVN) geeft een aantal wetenschappelijk onderbouwde voordelen van tijd doorbrengen in de natuur. Zo leidt een bezoek aan de natuur tot een vermindering van pijn en negatieve emoties, zoals boosheid, vermoeidheid en somberheid en tot een toename van positieve gevoelens en energie. Ook heeft contact met de natuur een gunstige invloed cognitieve functies die bijvoorbeeld nodig zijn om te plannen, problemen op te lossen en impulsen te beheersen. Hoe meer groen je in je omgeving hebt, hoe sneller de afname van jet stresshormoon cortisol. Een half uur tuinieren in een volkstuin leidt tot een sneller en meer compleet herstel van stress dan een halfuur lezen in tijdschriften. Daarnaast maakt de natuur creatiever, het ontspant, het stimuleert tot bewegen en het verlaagt de hartslag en bloeddruk.

Symmetrie in de natuur

Een andere uitleg van de rustgevende werking van de natuur is de voorspelbaarheid ervan. „Symmetrische patronen vinden we mooi,”, aldus bioloog en hoogleraar moleculaire genetica Ben Scheres. “Overal in de natuur zie je dezelfde principes met herhaalde regels en terugkoppeling: bij de vlucht zwanen die hier net voorbijkomt, bij bloemen, bij vertakkingen, of het nu in bomen is of in bloedvaten.” Symmetrie heeft een enorme aantrekkingskracht en dat is één van de redenen waarom we zo graag in de natuur zijn.

Loop je vast in piekergedachten? Voel je je gespannen na een lange, drukke werkweek? Irriteer je je aan alles en iedereen om je heen? Of kun je nergens meer energie voor vinden? Ga de natuur in! En profiteer van al haar heilzame hulpbronnen!

 

Meer lezen?

 

 

 

Illustratie: Liza Renee