Geef! Maar niet teveel…


geef-maar-niet-teveel

 

Vanochtend stond de yogales die ik volgde in het thema ´geven´. Bij de eindontspanning werd er een verhaal voorgelezen over twee meren, wat me aan het denken heeft gezet.

 

“Er zijn twee meren in Israël: de Dode Zee en het Meer van Galilea. Het Meer van Galilea zit vol met leven. Het bevat 27 soorten vissen, waarvan sommige nergens anders in de wereld voorkomen. De oevers zijn vol vogels en weelderige plantengroei. De Dode Zee, aan de andere kant, bevat geen leven. Het is giftig en bitter. Toch zijn ze beiden gevoed door dezelfde rivier: de Jordaan. Hoe kunnen de twee meren, gevoed door dezelfde bron, zo verschillend zijn? Het antwoord is: het meer van Galilea ontvángt water aan de ene kant en gééft water aan de andere. De Dode Zee ontvangt water, maar heeft geen uitstroom. Het houdt het allemaal in zich. Zo is het ook met het leven: als je alleen ontvangt, maar niet geeft, dan leef je niet. Dus geef, leef en heb lief.”

 

 

Van geven wordt je gelukkig

Wetenschappers zijn het erover eens: van geven word je gelukkig. Het verhoogt de dopaminelevels in je hersenen, waardoor je meer endorfine aanmaakt. Dit wordt ook wel je “natuurlijke feel good drug” genoemd. Endorfine maakt je optimistischer en blijer en het verlaagt gevoelens van stress, pijn en angst. Iets geven kan van alles zijn: een cadeau, een gemeend compliment, een luisterend oor of een mooie kaart om te laten weten dat je aan iemand denkt.

Er is echter een keerzijde aan geven: één van de belangrijkste oorzaken van stress en overspannenheid is tevéél geven. Aan je partner, je werkgever, je gezin, of aan je vriend(inn)en. Ben jij iemand die graag anderen helpt? En vind je het soms moeilijk om ‘nee’ te zeggen? Dan herken je vast ook het gevoel dat het je allemaal nét even teveel wordt, dat je geprikkeld raakt, of stress voelt. Een goede balans in geven en ontvangen is daarbij heel belangrijk. Zorg daarom goed voor jezelf. Herken je grenzen en ga er niet steeds overheen. Doe je dat wel, dan raak je uitgeput of overwerkt. Voor jezelf zorgen, van jezelf houden, zorgt ervoor dat je kunt geven aan anderen zonder zelf ´leeg te lopen´.

Heb je de neiging om teveel te geven? Op de website van Yoga Magazine kun je de yoga-serie ´Geven & Ontvangen´ downloaden. Yogadocente Dorien van Nieukerken: ‘Deze serie opent het hart, het centrum van liefde. Daden die door liefde zijn gemotiveerd, schenken je energie.’

Ik hoop dat deze serie je zal helpen in het vinden van jouw balans tussen geven en ontvangen. Kun je hierin wel wat extra hulp gebruiken? Neem dan gerust (geheel vrijblijvend) contact op!